Japanskt ABC av Monica Braw & Juhani LompoloMonica Braw
är historiker och expert på Japan. Hon medverkade även i den mycket läsvärda boken Manga - från Hokusai till Dragon Ball (red. Birdie). Juhani Lompolo har gett ut flera böcker om japansk historia i Finland. Bägge har varit utrikeskorrespondenter i Japan. Tillsammans har de också gjort boken Samurajerna: deras historia och ideal.

Japanskt ABC är ett uppslagsverk om Japan och dess kultur. Typiska uppslagsord är Kabuki (en teaterform), Mochi (risbulle) och Miai (arrangerat äktenskap). Givetvis finns både animé och manga med bland uppslagsorden.

Jag är upprörd över att boken innehåller faktafel! Dessutom flera sådana som känns baserade på fördomar om Japan. De är i mitt tycke ganska grova. Bland annat står det att sushi är rå fisk med ris vilket är fel. Ordet sushi betyder små paket av ris men serveras ofta med rå fisk. Men givetvis annat som tofu och omelett. 

Stycket om manga innehåller även det faktafel. Jag citerar:  "Shonen Jump (pojke hoppa) som en av de största serietidnignarna (ett par miljoner ex i månaden) så adekvat meningslöst heter, innehåller liksom alla andra i sin genre grundingredienserna äventyr, sex, våld och romantik. Ofta tar det formen av våldtäkter på kvinnor blandat med rymdfärder och monster."

Jag är chockad av att dessa så kallade experter skriver detta i sin bok. För det första, visst finns det serier om våldtäkter där ofta rymdmonster står för dessa vidriga handlingar. Men dessa serier finns inte i tidningen Shonen Jump vars primära målgrupp är grabbar från 13-18. Visserligen är boken utgiven 1997 vilket är innan mangan slog igenom i Väst. Vid den tiden var det vanliga fördomar att alla serier från japan var pornografiska sådana och att sushi är lika med rå fisk. Men två japanexperter både veta bättre.

Den här boken rekommenderas inte. Finns den inköpt på ett bibliotek ska den hellre gallras från boksamlingen.  

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0