500 Great Comic Book Heroes av Mike Conroy


Denna bok finns än så länge bara på engelska.

Brittiske Mike Conroy jobbar som frilansar-skribent och skriver främst om serier. Han är mest känd för att, tillsammans med Nick Landau, Colin Campbell, Phil Clarke och Richard Burton skapat serie-priset Eagle Award 1977. Priset ges ut i flera kategorier och delas numera ut på serie-evenemanget UK´s Comic Expo.

Conroy har också skrivit ett par böcker om serier, varav de mest kända är 500 Great Comic Book Heroes och 500 Great Comic Book Villains.

500 Great Comic Book Heroes är ett uppslagsverk som tar upp olika seriehjältar. Kategorierna är manliga hjältar, kvinnliga hjältinnor, grupper, tidningshjältar, krigshjältar, westernhjältar och science fiction-hjältar. Utöver det finns det en handfull längre intressanta artiklar om seriefenomen eller vissa specifika karaktärer. De flesta av karaktärerna får ett stycke fakta medan vissa mer kända hjältar såsom Batman och Wonder Woman hamnar bland de ovan nämnda längre artiklarna. Vissa mindre kända karaktärer nämns också bara de längre artiklarna. Ett exempel på detta är Man-Thing och Swamp Thing som endast nämns i en artikel om träskmonster.

Majoriteten av karaktärerna i boken har amerikanskt ursprung, vilket inte är så konstigt eftersom superhjältar är störst där. Men lite manga har smugit sig in i boken. Under kategorin manliga hjältar finner vi Akira, Astro Boy samt Lone Wolf and Cub. Under kvinnliga hjältinnor finns Mai, the Psychic Girl. Vidare innehåller 500 Great Comic Book Heroes en artikel om manga. Men vill man ha mer om manga har Helen McCarthy gjort en bok med liknande upplägg men som bara handlar om manga. Den heter 500 Manga Heroes & Villains och är läsvärd.

500 Great Comic Book Heroes är välskriven på (relativt) lättläst engelska. Innehållet är sympatiskt och allmännbildande inom superhjältegenren, men boken är inte oumbärligt. Men väl läsvärd.
Rekommenderas.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0