Usagi Yojimbo av Stan Sakai

 

Jag tar upp denna serie på begäran. På bilden ovan till höger syns förresten ryggen på Sakai när han är i full färd med att teckna samuraj-kaninen. Bilden är från SPX08 på kulturhuset i Stockholm.

Många verkar tro att Usagi Yojimbo är en manga. Men trots att författaren har ett japanskt namn och serien handlar om en samuraj-kanin är det ingen manga. Stan Sakai är amerikan. Han är förvisso född i Japan men uppvuxen på Hawaii. Hans serie påminner kanske mer om de klassiska amerikanska superhjälte-serierna än om traditionell manga. Därmed inte sagt att den är dålig, tvärtom. Usagi Yojimbo är en mycket bra serie.

Usagi Yojimbo är Stan Sakais största succé men han har även gjort vissa serier för förlaget Marvel samt en Simpsons-serie till tidningen Bart Simpson's Treehouse of Horror. Han har också gjort en spin-off serie till Usagi Yojimbo kallad Space Usagi. Det är egentligen samma serie, men har drag av rymd-äventyr och utspelar sig i en framtid (Space Usagi är en ättling till "Original"-Usagi).

De två första albumen om Usagi Yojimbo finns översatta på svenska. De är bra men serien blir ännu bättre längre fram. De två album som Sakai själv nämner som sina favoriter tycker också jag är de hittills allra bästa, Grasscutter (som fick Will Eisner-priset) och Grey Shadows.

Serien handlar om samuraj-kaninen Miyamoto Usagi som är en ronin (kringströvande samuraj som inte längre har någon herre, oftast på grund av att herren blivit dödad). Usagi vandrar genom land och rike och råkar givetvis ut för en massa äventyr. Han träffar både gamla (och nya) vänner och fiender längs vägen. Miyamoto Usagi är för övrigt löst baserad på den verklige, legendariske svärdsmannen Miyamoto Musashi.

Usagi Yojimbo är mycket vältecknad. Ofta har Sakai lagt ned mycket research på att få omgivningarna och historierna så verklighetstrogna som möjligt. Det märks, trots att alla inblandade är fabeldjur. Serien är bitvis våldsam men kan helt klart läsas från ca 15 år. Jag räknar dock Usagi Yojimbo som en vuxenserie. Albumen följer en tunn röd tråd men kan utan problem läsas fristående. Usagi Yojimbo är mycket god underhållning!

Rekommenderas.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0