The Obama Story: The Boy with the Biggest Dream! av T.S. LeeDenna manhwa (serie från Korea) finns än så länge bara på engelska.

Det här en biografi i serieform om den nu sittande amerikanske presidenten Barack Obama. Boken försöker täcka upp det mesta i hans liv från mycket unga år och framåt. Just det faktum att den handlar om Obama har gjort att den blivit mycket uppmärksammad. Dock är det här långt ifrån första gången som Obama dyker upp i en serie. Han har upprepade gånger varit med i den amerikanska politiska satir-serien Doonsbury av Garry Trudeau. Förlaget Bluewater publicerar en uppsjö av politiska serier varav den märkligaste  heter Puppy Power: Bo Obama och verkar handla om Obamas hund. Vidare har presidenten dykt upp i Spider-man och i mangan Air-Gear av Ito Ōgure. Även i serien Morgan och Klös av Patrick McDonnell nämns presidenten. Exemplen är mer, men dessa är de hittills mest intressanta. Det är anmärkningsvärt hur många serier Obama redan dykt upp i. Att amerikanska presidenter hamnar i serieform är inte så ovanligt men i denna höga grad är mycket ovanlig.  

Nåväl, det här är som sagt en biografi om Barack Obama. Bokens primära målgrupp är barn mellan 8-12 år. Författaren/tecknaren T.S. Lee har även gjort en bok med liknande upplägg om Charles Darwin som heter The Darwin Story: A Lifetime of Curiosity, a Passion for Discovery.

Idén med biografier i serieform tilltalar mig. Men hittills har resultatet varit ganska dåligt. The Obama Story är inget undantag. Tyvärr. Teckningarna är mycket träiga, tråkiga och stela. Handlingen likaså. Manhwan är alldeles för tillrättalagd. Den verkar rikta sig till föräldrar som söker med ljus och lykta efter pedagogiska serier med "riktigt" innehåll av rädsla över att barnen "bara" läser serier. Visst finns det intressanta passager i boken men den är så tillrättalaagd att jag tvivlar på sanningshalten. Vill man läsa om Obama finns det betydligt bättre böcker. Och i serieform är alla ovan nämnda betydligt intressantare.

Rekommenderas inte.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0