Phoenix av Osamu Tezuka



Följande manga finns än så länge bara på engelska.

Osamu Tezuka har kallats för japans svar på Walt Disney. Och visst ligger det mycket i det påståendet! På samma sätt som Walt Disney utvecklade serier och tecknad film i väst gjorde Tezuka i öst. Tezuka har även kallats för "mangans fader". Sådana benämningar kan alltid diskuteras men det var Tezuka som nästan ensam lade grunder för mangans popularitet och har influerat många serieskapare sedan dess, både västerländska som österländska. 

En av Tezukas största succéer var astroboy. Andra mangatitlar som Tezuka gjort är bland de ambitiösa serieprojekten Buddha, Adolf och Phoenix. Tezuka själv ansåg att Phoenix (eller Hi no tori, som den heter i original) var hans livsverk. Dessvärre gick Tezuka bort innan mangan hann bli avslutad. Serien finns hur som helst i 12 volymer. De är fristående men ändå sammanlänkande med varandra. Den mytiska Fågel Fenix står i centrum kring karaktärernas liv (och död). Mangan utspelar sig i forntid, nutid och framtid, växlingsvis med varannan. Det finns många spekulationer om hur serien skulle sluta. Tezuka själv har sagt att den sista delen skulle knyta samman forntid och framtidsdelarna.

1994 blev Phoenix uppsatt i musikalform av Japans kända Takarazuka-teater.

Som det mesta Tezuka gjort är Phoenix mycket läsvärd. Den är tecknad i hans vanliga Disneyfierade mangastil. De lättsamma teckningarna kontrasterar den "tunga" handlingen på ett effektivt och intressant sätt. Trots att serien inte är avslutad känns den inte så rumphuggen utan fungerar bra att läsa. Detta är alltså mycket bra.

Rekommenderas.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0