Mazinger Z av Go NagaiDenna manga finns än så länge bara på engelska.

Go Nagai är legendarisk inom manga och animé. Bland hans allra största succéer kan nämnas Devilman och Mazinger Z. Med just Mazinger Z lade Go Nagai grunder för en av de mest populära genrer inom manga och animé, nämligen mecha.

Vill man förenkla kan man säga att mecha handlar om pilotstyrda jätterobotar som slåss. Lustigt nog är det egentligen bara här i Väst som genren kallas för Mecha. Ordet betyder ungefär "mekanisk" och ordet i sig inbegriper alltså all teknik, från kaffekokare till flygplan. Att använda ordet i animé- och mangarelaterade sammanhang är alltså ett västerländskt påfund och då menas ett mekaniskt fordon, allt som oftast en tvåbent, jättelik robot. Japanerna själva använder oftast termen "Giant Robot" eller "Robot animé/manga".

Mazinger Z handlar kortfattad om Professor Kabuto som bygger ett transformersliknande robotfordon vid namn Mazinger Z. Detta för att kunna försvara världen gentemot Dr. Hells robotarmé Mechanical Beasts. Piloten till Mazinger Z blir professorns barnbarn Kouji Kabuto. Robotslagsmål följer.

Mazinger Z är mest känd som animé men finns även som manga, komplett i 5 delar. Den är inte helt lätt att få tag på. Men eftersom Mazinger Z har gjort ett så stort intryck inom manga/animé har den sin givna plats på varje välsorterat bibliotek.

Mangan i sig är underhållande även om det finns bättre. Personligen är jag mera förtjust i Devilman av samme författare. Dock har jag lite problem med Go Nagais teckninger. I mina ögon är de för slarviga med för stora drag av humor. Men Mazinger Z ger trots detta god underhållning.

Den är komplett i 5 volymer.
Rekommenderas.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0