Medley: Retroaktivität av Lisa Medin



Medley är en äventyrsserie av svenske Lisa Medin som utkommer sporadiskt i fanzineform. Tidigare har dock början på serien funnits att köpa som bok. Medley: Gold heter den. Nu har fortsättningen äntligen kommit. Fortsättningen är dock inte fristående utan manga-albumen bör läsas i följd.

Serien utspelar sig i en värld där musik är en mäktig och destruktiv kraft. Huvudpersonen är syntpoparen Axel som säger sig vara pacifist. Men likväl bär han på en jättestor synt. (Det är ungefär att jämföra med att en revolverman kallar sig för pacifist). Med syfte att komma till den legendariska staden Medley råkar Axel ut för en hel del äventyr på vägen.

Medin säger själv på sin hemsida att  Medley  är lika delar hysterisk parodi som hyllning till shounen (japansk pojkäventyrsgenre) och kan med fördel läsas av serieintresserade i alla åldrar. Jag är benägen att hålla med. Men serien är inte bara en hyllning/parodi. Den står helt klart på egna ben. Manuset är originellt och intellektuellt. Teckningarna är mycket välgjorda. Det enda negativa jag kan säga om serien är att den utkommer för sällan och att den är för tunn. En asiatisk mangaka (mangaförfattare) skulle fnysa föraktfullt åt Medins arbetstakt. Men det finns ett talesätt som lyder: "Den som väntar på något gott..."Och något gott är precis vad serien Medley är! 

Fungerar från 13 år och uppåt.
Rekommenderas varmt!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0