Devilman av Go Nagai



Go Nagai är känd som en av de första som introducerade erotik i manga via sina serier Harenchi Gakuen och Kekko Kamen. Faktum är att den förstnämda mangan brändes offentligt av företrädare för japanska hem- och skolaföreningen i protest mot seriens respektlösa skildring av skollivet (den handlade om minst sagt oskötsamma elever och lärare). Go Nagai anses vara ecchins fader och av vissa även Hentaiens fader. (Ecchi betyder manga där erotik men inga könsdelar syns, medan de syns väldigt väl i Hentai-serier).

Nagai
är även mannen bakom Mazinger Z, en av de första mangaserierna som gjorts om gigantiska robotar (vilket är en av de mest populära genrer i Japan och kallas för mecha). Han är även ett stort namn inom skräckmanga, främst via Devilman ochViolence Jack.

Devilman såg dagens ljus första gången redan 1972 och ses idag som en klassiker inom skräckmangan. Den handlar om timide Akira. Hans bäste (och ende) vän Ryos pappa, som är arkeolog, har av misstag väckt uråldriga demoner och djävlar till liv. Det enda sättet att kämpa mot dessa demoner som vill återta jorden och åter göra planeten till deras rike är att hitta en man med rent hjärta och få en demon att besätta denne person. Det visar sig att Akira har ett rent hjärta vilket leder till att han istället besätter demonens kropp. Han blir den legendariske Devilman som kämpar mot ondskan. Ryo hade dessvärre ett inte lika rent hjärta och blir besatt av en demon och blir sedermera en farlig fiende för devilman.

Devilman är en effektiv kombination av skräck och superhjälteberättelse. Den är våldsam men det känns motiverat. Handlingen är spännande och originell. Mangan är väl värd att kallas för klassiker. Devilman är komplett i 5 delar och dess primära målgrupp är 16-åringar och uppåt.

Rekommenderas.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0