Revolutionary Girl Utena av Chiho Saito

image170

Denna manga finns än så länge endast på engelska.

Revolutionary Girl Utena är framtagen av en produktionsgrupp som kallas för BePapas och består av blandade förmågor inom manga och animé. Mangan och animén skapades således samtidigt . Animén gjordes av samma team som stod bakom den otroligt populära animén Sailor Moon. Revolutionary Girl Utena finns också som animé i långfilmsversion. Den etablerade shojoförfattarinnan (shojo är som bekant "tjejmanga") Chiho Saito var den i gruppen Bepapas som valdes för att göra mangaversionen.

Mangan handlar om Utena Tenjou. Då hon var ung blir hon så betagen av en prins att hon bestämmer sig för att själv bli prins då hon blir stor. Som vuxen klär hon sig därför som en pojke. Då hon börjar Ohtori Academy blir hon vän med Anthy Himemiya. Utena blir även indragen i svärdsdueller gentemot medlemmar av studentrådet.  Vinnaren av varje duell "får" Anthy som också kallas för "Rose Bride". Anthy påstås nämligen vara någon form av huvudperson i en kommande revolution. Således blir varje vinnare av svärdsduellerna konstant utmanad av andra. 

Jag finner handlingen av Revolutionary Girl Utena vara ganska bisarr. Men den är onekligen originell och medryckande. Den är ovanligt "icke-rörig" för att vara en shojomanga. Dessutom är den inte så sexistisk som shojomanga tenderar att vara i västerländska ögon. Den är långt ifrån ett mästerverk men det är god underhållning. Den är komplett och finns i fem delar. En mangaversion av animéfilmen finns också.  Rekommenderas.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0