Manga! Japanska serier och skaparglädje av Fredrik Strömberg

image181

Fredrik Strömberg är kanske serie-Sveriges mest kända namn. Detta trots att han inte tecknar eller skriver manus till serier. Han är ordförande för Seriefrämjandet, en av redaktörerna för kulturtidskriften Bild & Bubbla, kursansvarig för Serieskolan i Malmö, serierecensent för Bibliotekstjänst (liksom undertecknad), kulturjournalist och författare samt ansvarig för hemsidan www.sekventiellt.se.

Manga! Japanska serier och skaparglädje är hans D-uppsats för Malmö Högskola. Detta innebär att boken är skriven enligt vetenskapliga mallar. Detta gör ofta en uppsats svårläst. Dock är Strömberg en så pass skicklig författare att boken ändock är lättläst. Han skriver till och med i inledningen vilka kapitel man ska läsa om man inte är värst intresserad av vetenskapliga teorier utan vill åt pudelns kärna. Och visst får man ut en hel del om man gör så, men att läsa en vetenskaplig uppsats utan de vetenskapliga teorierna blir en fadd läsning i mitt tycke. Och Manga! Japanska serier och skaparglädje är som sagt så välskriven att hans brasklapp egentligen inte behövs.

Hursomhelst, boken handlar om vad asiatiska serier ger svenska läsare. Boken innehåller kapitel om hur mangan introducerades i Sverige samt hur svenska tecknare tagit till sig lärdomar från denna populärkultur. En del av boken tar upp hur svenska barn och ungdomar på olika mangakurser lär sig teckna manga, och vad detta kan ha för pedagogiska möjligheter.

Äntligen har mangan intagit akademikernas snåriga värld! Denna D-uppsats är mycket välskriven och intressant. Arbetar man på något sätt med barn/ungdomar (till exempelvis lärare eller bibliotekarie) är detta mer eller mindre obligatorisk läsning. Vill man läsa om manga i stort är fortfarande Manga av Paul Gravett eller Manga: från Hokusai till Dragon Ball (red. Marie Birde, i denna bok har förresten Fredrik Strömberg medverkat) kanske bättre. Dock gör man en miss om man är mangaintresserad och hoppar över Manga! Japanska serier och skaparglädje. Speciellt om man dessutom är lärare eller bibliotekarie.

Rekommenderas!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0