Town of Evening Calm, Country of Cherry Blossoms av Fumiyo Kouno



Denna manga finns än så länge bara på engelska.

Att atombombningen under andra världskriget satt sina spår i Japans kulturarv är inte så svårt att förstå. Många mangaserier har skrivits om de hemska händelserna, varav Barefoot Gen av Keiji Nakazawa torde vara den mest kända.

Town of Evening Calm, Country of Cherry Blossoms består av tre serienoveller (från 1955, 1975 och 1990) som utgår från japaners syn på andra världskriget och atombomberna som släpptes över Japan. Dock utan att överhuvudtagen nämna ordet atombomb eller att visa massakern.

Den första historien handlar om en ung sömmerska. Hon har förlorat nästan hela sin familj i bombattacken och tar nu hand om sin sjuka mor. De andra båda sammanlänkade historierna berättar om en ung pojkaktig flicka och hennes kompis, både som barn och som vuxna.

Denna storsäljande manga har blivit tilldelad flera priser, bland annat Grand Prize på 8th Japan Media Arts Festival (2004) och New Life Award vid 9th Osamu Tezuka Cultural Prizes (2005).

Town of Evening Calm, Country of Cherry Blossoms är tecknad i klassisk mangastil men med en intressant nästan naivistisk touch. Detta gör att den känns originell och fräsch. Detta är mer eller mindre en renodlad vuxenmanga vilket gör att mangaläsare som är vana med Dragon Ball (av Toryiama)och One Piece (av Oda)kanske skräms bort av det sävliga tempot. Vilket vore synd för det är fina lågmält tragiska och samtidigt livsbejakande historier i Kounos prisbelönta och tankeväckande manga.

Rekommenderas.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0