Samurajerna: deras historia och ideal av Monica Braw & Juhani Lompolo

image187

Mangan har skapat stort intresse för japan och dess kultur bland ungdomar. Detta försöker givetvis förlagen tjäna på. Därför kommer det en del faktaböcker kring japan och dess historia och kultur med ungdomar som målgrupp. Om denna bok hör dit eller inte kan förvisso diskuteras. Åtminstonde är den nog för svår och gedigen för att passa ungdomar. Men manga intresserar som bekant även vuxna.

Samurajerna: deras historia och ideal tar upp samurajandan i Japan, både förr och nu. Vi läsare får även ta del av ett par av Japans mest berömda hjälteberättelser vilka samurajmytologin bland annat utgår ifrån.

Monica Braw är historiker och expert på Japan. Hon medverkade även i den fantastiska boken Manga - från Hokusai till Dragon Ball (red. Birdie). Juhani Lompolo har gett ut flera böcker om japansk historia i Finland. Bägge har varit utrikeskorrespondenter i Japan.

Samurajerna: deras historia och ideal
är för späckad med fakta. Braw och Lompolo är lite för duktiga och kunniga för sitt eget bästa. Boken skulle ha mått bra av att kompimeras. Jag tänker på ordstävet "Less is More" vilket boken dessvärre inte uppnår. Synd på ett så intressant ämne. Samuraj: krigarens väg av Ito och Louis är betydligt bättre.

Rekommenderas inte.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0