Yosh! Teckna manga! av Yosh

image207

Yokaj Studio
startades April 2004 och är idag en av Sveriges mest kända mangastudior. Gruppen har redan flera priser i sitt bagage som t.ex. första pris till serien stål mot blått i Bonnier Carlsen och Manga Medias stora tävling, Mangatalangen 2006 och vinnare i klassen Student Adult Manga/Storyboard med Små Ting av Soya. Yokaj består i skrivande stund av fyra medlemmar; Yosh, Soya, Kajfa och Dorajen.

Yokaj Studio är dock inte bara manga. Deras första spel, Sumo, blev prisbelönat för 'Bästa spelidé 2006' på Swedish Game Awards. Se http://www.yokajstudio.com/ för mer info om Yokaj Studio.

En av medlemmarna i Yokaj Studio är Yosh som i denna bok visar (i serieform) vägen till att bli en duktig mangatecknare. Bland annat får man som läsare vilka grundläggande kunskaper som faktiskt behövs samt vilken sorts material som kan tänkas passa. Yosh tar också upp hur man skapar karaktärer samt lite allmännt hur man visar upp sina talanger. Boken är upplagd som en serie där man får läsa om interaktionen mellan Yosh och en den aspirerande mangatecknaren Mia. Mellan dessa seriestrippar är det ren pedagogisk text om hur man tecknar osv. Greppet är lyckat och resultatet är en lättläst och underhållande teckna mangabok. Samma grepp fins i Toyiamas Teckna manga men det är betydligt bättre gjort här.

Personligen är jag trött på dessa läroböcker i konsten att teckna manga. Men dom verkar onekligen fylla en funktion. Av alla jag läst finner jag denna vara en av de allra bästa. Kanske för att den inte bara tar upp hur man tecknar utan även hur man faktiskt berättar en historia. Detta ger boken ett mervärde som andra teckna manga-böcker saknar.

Ska man bara ha en bok om konsten att teckna manga är Yosh! Teckna manga! ett fullgott val.

Rekommenderas.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0