Sailor Moon av Naoko TakeuchiDenna manga finns än så länge bara på engelska.

Sailor Moon är den första Shojomangan (tjejmangan) som slog igenom med dunder och brak i USA. Även animén blev mycket populär och den blev också populär i Sverige. 1996 började serien sändas i TV4 dubbad till svenska. Efter otaliga repriser började TV5 sedermera sända den populära serien. Med andra ord var det Sailor Moon som lade grunder för mangans popularitet i Sverige. Därefter kom hela pokemon-vågen och lite senare även Dragon Ball.

Serien skapades av Naoko Takeuchi som tidigare även gjort populära mangan Love Call. Efter Sailor Moons otroliga popularitet har hon trappat ner på mangaskapandet och ägnar sig istället åt sin hobby - att samla Sailor Moon-prylar!

Sailor Moon handlar om 14-årige Usagi. Hennes liv är som (förmodligen) vilken 14-årig tjejs liv som helst. I alla fall tills hon råkar på den talande katten Luna. Katten ger Usagi superkrafter och berättar att det är bestämt att USagi ska rädda världen.

Sailor Moon är egentligen ett porträtt av ett tonårsliv. Den handlar mycket om Usagis oro för att inte passa in eller om hon ska våga prata med den snygga killen i skolan eller inte. Vidare är mangan kryddad med tenta-ångest och det inte alltid så fraktionsfria förhållandet mellan mor och dotter. Därtill är den även en superhjältehistoria men det centrala i mangan är inte superhjälteslagsmål utan tonårsliv. Vilket förmodligen är anledningen till Sailor Moons kopiösa popularitet världen över.

Sailor Moon är tecknad som en typisk shojomanga, d.v.s. lite yvigt tecknad och med massa gulliga detaljer. Eftersom jag inte är en 13-årig flicka är jag långt ifrån mangans tilltänkta målgrupp. Och följaktligen är den heller inte någon av mina favoriter. Långt därifrån. Däremot kan jag ändå se dess kvalitéer. Mangan ger god underhållning och en, antar jag, god inblick i en ung tonårsflickas liv. Den är inte heller så sexistisk som andra shojomanga kan vara, sedda med västerländska ögon.

Den är komplett i 18 delar.
Rekommenderas.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0