Japans historia av Ingemar Ottosson & Thomas Ekholm

image183

Det sägs att för att förstå ett en nation måste man studera dess förflutna. Idag inspireras vi västerlänningar mer än någonsin från Österlandet. Företeelser som karaoke, judo, sushi, manga och sudoku är numera vardagsmat för oss.

Det är faktiskt över 80 år sedan ett heltäckande verk om japansk historia blev skrivet i Sverige. Men nu har den alltså kommit, boken som ska ta med oss med på Japans långa färd mot nuet. Männen som ska vara våra guider på färden är Thomas Ekholm och Ingemar Ottosson. Ekholm har en fil. mag. i japanska och är doktorand vid Göteborgs universitet. Han forskar för närvarande om teceremonier. Ottosson är fil. dr. i historia och universitetslektor vid Högskolan Kristianstad. Han forskar om Sveriges kontakter med Östasien genom tiderna.

Japans historia är en gedigen bok. Kanske för gedigen för den är ganska tjock. Och ur ett historiskt perspektiv är den onekligen intressant. Men vill man veta mer om japannsk populärkultur av idag är Kawaii av Marita Linqvist ett bättre val. Det betyder dock inte att Japans historia är dålig. Den historiskt intresserade får sitt lystmäte uppfyllt.

Rekommenderas.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0