Lone wolf and Cub av Kazuo Koike och Goseki Kojima



image114                        

Den kompletta mangan finns bara på engelska

Kazuo Koike har kallats för Gekigans mästare. Gekiga betyder manga tecknad i realistisk stil. Två av Koikes serier har blivit världssuccéer, Crying Freeman (tillsammans med Ryoichi Ikegami) och Lone Wolf and Cub (tillsammans med Goseki Kojima).

Koike har även startat skolan Gekika Sonjuku som lär ut hur man blir en framgångsrik mangaskapare. Många kända mangaförfattare  har studerat där som till exempel Rumiko Takahashi (Ranma 1/2 och Inu Yasha) och Tetsuo Hara (Fist of the North Star)

Mangan handlar om Itto Ogami som tillsammans med sin son (mer eller mindre en bebis) vandrar runt på den japanska landsbygden och hyr ut sina tjänster som fredlös yrkesmördare. Lone Wolf and Cub är en klassisk samurajmanga som får mig att tänka på de gamla speghetti-western filmerna med Clint Eastwood (den amerikanska westerngenren lånade friskt från den japanska samurajmytologin).

Lone Wolf and Cub är våldsam och macho. Och mycket bra. Det är en spännande suggestiv och vältecknad historia vi bjuds på. Den som tror att manga bara är stora ögon och överspel ska läsa denna mycket realistiska serie. Vissa kan kanske haka upp sig på att Lone Wolf and Cub är en aning macho (men den är inte könsförnedrande).

Lone Wolf and Cub har givits ut på svenska under 1980-talet. Det finns ett album på svenska, Samuraj, krigarens väg, som givits ut av epix. Men vill man läsa hela serien är man nödgad att läsa på engelska.

Den rekommenderas.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0