Gen, pojken från Hiroshima av Keiji Nakazawa

image112          image111

Gen, pojken från Hiroshima av Keiji Nakazawa är en manga som nästan alla bibliotek köpte in under 1980-talet. Ingen visste då vad en manga var för något men albumet köptes eftersom det handlade om atombomben i Hiroshima. Albumet gavs ut på svenska av Alvglans. Men det kom endast i ett album, således är Gens öden och äventyr inkomplett på svenska. Alltså är det den engelska utgivningen Barefoot Gen som gäller.

Barefoot Gen handlar alltså om den unge Gen och hans familj. Mangan handlar om hur de kvarvarande i Gens familj försöker återskapa ett liv efter bombningen av Hiroshima.

Nakazawa var sex år när atombomben föll över hans hemstad Hiroshima. Hans far och syskon brändes till döds.  Nakazawas syfte med mangan är att den ska informera och varna resten av världen för atombomber och krigshets.

Barefoot Gen är en ganska tung serie med mycket anti-krigspropaganda. Den är välgjord och trovärdig. Man blir kanske inte på solskenshumör men den är inte så mörk som jag befarade utan bitvis positiv. Det är ingen manga jag blir omedelbart underhållen av men det är ett litterärt mästerverk. En mycket välgjord och vältecknad klassiker. 

Den svenska delen är idag svår att få tag på. Det är nog endast via antikvariat som man kan lyckas. 

Den rekommenderas.
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0