Battle Royal av Koushun Takami & Masayuki Tagushi

image117

Mangan finns endast på engelska

Battle Royal är en kontroversiell roman skriven 1999 av Koushun Takami. Den ledde till två filmer som i sin tur lett till en mangaserie av Koushun Takami & Masayuki Tagushi. Även mangan har fått en uppföljare, Battle Royale II: Blitz Royale av Hitoshi Tomizawa.

Battle Royal utspelar sig i en nära framtid. Ett statligt lotteri vid namn Programmet väljer slumpmässigt ut niondeklasser som då beordras att delta i en TV-sänd dödskamp som utspelar sig på en öde ö där bara en kan överleva. Om de inte dödar varandra kommer alla att dödasnär tiden går ut. Detta gör att vänner blir till fiender och att förälskade par tvingas döda varandra osv.

Mangan följer romanen relativt nära. Serien är faktiskt mer utförlig i och med att alla elever får en bakgrundshistoria. Mangan är också mer våldsamt och sexuellt explicit än både romanen och filmen. Den är mycket vältecknad. Battle Royal är absolut inte lämplig för barn. Och kanske inte för alla vuxna heller. Den första filmen hör till de bästa filmer jag sett. Mangan är dock riktigt plågsam att läsa. Det är för mycket våld. Jag får känslan att det är våld för våldets egen skull (till skillnad från romanen och filmerna).

Även uppföljaren, Battle Royale II: Blitz Royale känns för explicit. Rekommenderas inte. Se filmen mycket hellre.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0