Spawn av Juzo Tokoro

image129

Denna manga finns än så länge endast på engelska.

Spawn är egentligen en superhjälte skapad av kanadensaren Todd McFarlane. Serien Spawn handlar om den färgade amerikanska soldaten Al Simmons som jobbar som lönnmördare men själv blir mördad. I livet efter detta sluter han ett avtal med Malebolgia, djävulen över helvetets åttonde nivå. Malebolgia vill att Al alias Spawn ska bli en av hans officer i kampen mot himlen. Således får har han en dräkt som har förenat sig med Al's nervsystem. Denna dräkt, som är en heltäckande kroppsdräkt i svart,vitt och rött, är utrustad med en väldig röd mantel och kejdor som agerar på Spawns sinnesstämmningar och behov. Helvetet har dessutom gett honom förmågan att utöva demonisk svart magi och ökat hans styrka och snabbhet till en övermänsklig nivå. 
Spawn går dock emot Malebogias önskemål och ställer sig istället på de svagas sida. Och blir således en Superhjälte.

Japan har en stor förkärlek till de amerikanska superhjältarna. De flesta har stöpts om i österländsk skepnad. Så också Spawn. Juzo Tokoros version påminner en hel del om McFarlanes original men handlar istället om

Ken Kurosawa som hyr ut sina tjänster som buse. Detta för att kunna betala för sin sjuka syster Marikos vård. En bilbomb dödar honom och hans sista önskan är att alltid kunna ta hand om Mariko. Sju år senare återvänder han till jorden som en Spawn. Plågad av den mystiske Clownen och den älvalike Beelzebub tvingas Ken inse att döden bara är början och att alla löften kan förvrängas. Han måste nu återupptäcka sitt liv samtidigt som han bekämpar helvetets horder.

Det som är intressant i Tokoros version är att McFarlanes Spawn också existerar. Åtminstone nämns han ett par gånger. Den mystiske clownen var för övrigt en stor karaktär även i originalet. Men utöver detta är mangaverionen av Spawn inte så intressant. Den känns oinspirerad och fram för allt onödig. Jag förstår inte vitsen med att skapa en österländsk version på superhjälteserierna. Kia Asamyias version av Batman är mycket bättre då han inte gjorde om karaktären men ändå lyckades mangafiera den.

Mangaverionen av Spawn rekommenderas inte. Håll er istället till McFarlanes original. Den är mycket läsvärd. 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0