Chobits av Clamp

image96

Bakom pseudenymen Clamp finns Nanase Ohkawa, Mokona Apapa, Mick Nekoi och Satsuki Igarashi. De är mangavärldens mest produktiva team med många succéer bakom sig. Förutom Chobits finns i skrivande stund även serierna xxxHolic och Magic Knight Reynearth på svenska.

Mangan utspelar sig i en värld där datorer tillverkas som mänskliga dockor (under namnet "Persocoms"). Dessa persocoms lever tillsammans med människor. Huvudpersonen Motosuwa Hideki drömmer själv om att skaffa en egen Persocom. Dessvärre har han inte råd. Lyckligtvis råkar han hitta en slängd persocom som han tar hem och döper till Chii.

Chobits är en underlig serie. Serien blandar vilt mellan en mycket mörk ton och slap-stick. Den tar upp utanförskapet och samhällets förakt av människor som känner sig attraherade av datorer. Man kan alltså jämföra den med hur homosexuella kan utsättas för förakt. De exponerade, lättklädda kvinnorna som vimlar i serien kan kännas osmakliga och ovant för en västerländsk läsare.

Detta är en intressant serie, men mycket ojämn. Därför blir betyget att Chobits är en manga man både kan ha och mista. Den har tidigare gått i tidningen MangaMania.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0